Om oss

Drivkraften hos oss på Greens Optik är nöjda kunder, välmående personal och givetvis ett stort mått av arbetsglädje. I dag är vi fem anställda. Den som arbetat längst har varit hos oss i 25 år och den som kom in sist började för 2 månader sedan. Åren talar sitt tydliga språk – här vill man stanna kvar.

Vår kompetens

Med vår breda kompetens kan du vända dig till oss med både små och stora frågor kring din ögonhälsa. Från rådgivning och hjälp med torra ögon till myopikontroll och mer avancerade medicinska undersökningar.

Närsynthet (myopi) bland unga ökar kraftigt på grund av ökad användning av skärmar och en stillasittande livsstil. Genom att regelbundet gå till optiker kan närsynthet och andra problem upptäckas i tid och åtgärder kan sättas in för att bromsa utvecklingen.

Vår trovärdighet

Vi vill att du ska känna dig trygg med oss och att vi är trovärdiga. Hos oss får alla samma pris och vi jobbar inte med tillfälliga kampanjer som du behöver jaga. Vi erbjuder stor variation av produkter med priser från lågt till mer, beroende på vad du väljer att prioritera. Ett enklare alternativ, till ett lägre pris, ett mer tekniskt avancerat alternativ, till ett högre pris.Vi tror på tillgänglighet och på vår hemsida kan du boka tid dygnet runt. Allt för att du alltid ska få så god hjälp som möjligt!

En unik historia

Etthundra år. År av utveckling, framåtanda och driv. Nu satsar Greens Optik på ytterligare hundra år.

För över etthundra år sedan huserade det som senare kom att bli Greens Guld & Optik  i en väldigt enkelt byggnad på dagen innergård l Örnsköldsvik. Då med fokus på guld och cykelreparationer. Men när Ernst Green kommer in i bilden byttes cykelreparationer mot optik.

Verksamheten finns idag kvar på samma plats men sedan många år tillbaka i en annan byggnad. Och nu heter ägaren Carita Sjöberg.

Två ägare, med två olika namn men med mycket gemensamt. Målmedvetenhet, kompetens, känsla för service och, inte minst, engagemanget för det lokala. För den levande staden, näringslivet och människorna!

1884

Vi backar tillbaka till 1884 och den tidpunkten då företaget såg dagens ljus. Ö-viksbon Gustav Östman öppnar guldsmedsaffär och delar lokal med urmakare Holmberg. Några år senare anställs Ernst Green. Han har precis avslutat sina studier till optiker i Tyskland och väljer att flytta tillbaka till sin hembygd. 1918 övertar han verksamheten och ett nytt kapitel påbörjas.

Företaget går bra och personalstyrkan växer. Ernst värnar om hög social kompetens och bara de bästa anställs, från butikspersonal till specialister. Detta har också löpt som en röd tråd under årens lopp.

Lokalen besitter man än i dag, även om det invändigt hänt en del under årens lopp. Däremot hänger ett porträtt på Ernst uppe på kontoret, likaså  finns en välbevarad gammal dörr kvar med etsad  glasruta som det står ”verkstad” på.

1997

1997 anställs Carita Sjöberg som optikerassistent efter 11 år på dåvarande Salanders Ur & Optik.

Några år senare är hon butikschef och 2012 tar hon över optikerverksamheten, bildar ett nytt bolag men behåller det inarbetade namnet Greens Optik.

Beslutet att ta över var inte svårt att ta, däremot förenat med ett ansvar. Värna om verksamhetens unika historia på ett respektfullt sätt och samtidigt låta den leva vidare och utvecklas. Och inte minst, sätta sin egen prägel. Arbetssättet är på många sätt sig likt, däremot är kundernas krav högre i dag än tidigare. En annan märkbar förändring är att tidigare var optik en lukrativ bransch. Så är det inte längre.

Yrkeskunnande, målmedvetenhet och hårt jobb krävs, framför allt om man inte är uppbackad av en kedja. Fördelen med att vara fristående överväger dock, då valet av båg- och glasleverantörer samt och inriktning helt och hållet är hennes och anpassas efter kundernas önskemål. Lite bättre, lite mer helt enkelt!

2023

Under åren har lågpriskedjor knackat på med viljan om att köpa upp företaget. Men svaret har alltid varit, och är fortfarande nej. Till det finns flera anledningar, den ena är att konceptet skulle förändras och arvet efter den unika historien försvinna. Den andra är att Carita värnar om det lokala och har en önskan om en livskraftig och personlig stad med små och stora verksamheter, med grönska och restauranger, i en härlig kompott.

Under årens lopp har Carita stått vid flera vägskäl, med tuffa beslut som påverkar den framtida riktningen. Satsa på det medicinska spåret inom optik eller inte? Hon valde att göra så, ett val hon aldrig ångrat. I dag utbildas personalen kontinuerligt för att kunna utföra diverse undersökningar.

Ett sekel har gått. Nu siktar Carita Sjöberg med personal på ytterligare hundra år. Vem vet, kanske fortfarande med namnet Sjöberg som ägare. I alla fall med största sannolikt företagsnamnet Greens Optik.