Linser

En kontaktlins är förutom en färskvara, någonting som sitter direkt på ditt öga. Låt våra optiker göra en noggrann undersökning av dina ögon, så du får rätt lins utprovad för dina ögon. Här är inte bara styrkan viktig, utan även storlek, kupighet och material.

Att använda en lins som inte passar ditt öga kan jämföras med en sko som inte passar. Fel storlek och material kan ge skavsår och irritation. Det i sin tur kan leda till långvariga problem, som enkelt kan undvikas genom återkommande kontroller hos optikern.

Varianter av linser

– För optimal funktion. Din optiker besitter en stor produktkunskap. Vare sig dina ögon behöver progressiva, sfäriska eller toriska linser, plast eller silikonmaterial, så  är en noggrann tillpassning viktigt för att linserna ska kännas bra på ögonen och fungera på bästa sätt. Rätt  matchad linsvätska  till dina linser kan också påverka komforten och funktionen positivt.

– För din ögonhälsa. Rätt passform och materialval är A och O för att dina ögon inte ska få syrebrist, skavsår eller bli extra mottagliga för infektioner. Visste du att syrebrist i hornhinnan inte är något du kan känna själv? Det kan däremot optikern se i sitt mikroskop på dina regelbundna linskontroller.

Det finns idag kontaktlinser för de allra flesta synfel och ögon. Vi hjälper dig att prova ut kontaktlinser som passar dina ögon och behov. Här nedan beskriver vi några varianter …

Endagslinser

Är precis som det låter – du använder linsen en dag och sedan slänger du den. Med endagslinser har du alltid rena och fräscha linser, och du slipper böket med rengöring och linsvätskor.

Dygnet-runt-linser

Dygnet-runt-linser är linser som sitter på dag och natt, upp till en månad i sträck. Denna typ av linsbärande kräver rätt linsmaterial och optimal passform.

månadslinser

Månadslinser är linser som används  maxilmalt i en månad efter öppnandet. Linserna förvaras i linsvätska då du inte använder dem.

Nattlinser/Ortho-K

Nattlinser är en speciell sorts skräddarsydda linser som du sätter på ögat innan du ska sova och som under natten formar om hornhinnan. När du vaknar och plockar ut linserna ser du bra!

Ett smidigt alternativ för dig som har för torra ögon för vanliga mjuka kontaktlinser eller har ett skräpigt eller dammigt jobb där det inte passar att bära kontaktlinser.

Nattlinser har även dokumeterat god effekt på att sakta ned barns närsynthetsutveckling. Optiken som nattlinsen skapar ger en chans att påverka utvecklingen av närsynthet så att den inte blir lika stor som om man hade använt vanliga linser eller glasögon.

Nyfiken? Ring oss så får du veta mer.

Tips! Såhär sätter du i dina linser

När du ska sätta in dina linser kan du fråga dig: Hur ser ögonen ut? Hur känns ögonen? Hur ser jag? Om någon av dessa frågor inte besvaras med BRA skall du inte använda linserna. Ta kontakt med oss på Greens Optik. 

Varje gång du tar ut dina linser skall de desinficeras. Det vill säga ta bort så mycket bakterier som bara är möjligt. För att göra det använder du vätskor som är anpassade för kontaktlinser och desinfektion. Linsvätskan har en begränsad hållbarhet efter öppnandet, vanligtvis omkring två månader. Läs vad som gäller på din förpackning.

Tänk på att tvätta händerna

God hygien är en förutsättning för att ditt linsbärande skall fungera bra och att dina ögon håller sig friska. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten och torka dem noga innan du hanterar dina kontaktlinser. Linser ska alltid hanteras på en torr plats - därför är badrummet inte en lämplig plats då bakterier trivs i våta utrymmen.

Prenumerera på Linsboxen!

Det är superenkelt att komma igång med din linsprenumeration genom LinsBoxen. Allt du behöver göra är att boka tid hos oss för synundersökning och linsprovning. Du får sen med dig en månadsförbrukning av linser hem. Efter det får du färska linser i posten varje månad tills att du pausar eller säger upp abonnemanget – vilket du kan göra när som helst.

Vi på Greens Optik kommer också att kalla dig till regelbundna kontroller, helt utan extra kostnad, för att se till att du alltid får de linser som passar ditt behov allra bäst.

Boka din tid här nedan. Eller kom in i butiken, det går såklart också bra. Och vill du veta mer? Klicka på ”Mer info”. Där finns all information du behöver.