Glasögon

Du skulle väl aldrig gå och träna i festskorna eller gå vinterpromenad i tofflor? På samma vis är det med ditt seende. Det är viktigt att använda rätt glasögon vid rätt tillfälle, till exempel terminalglasögon med blåljusfilter när du jobbar vid din dator, kontrasthöjande glasögon när du ska köra bil och ett par solglasögon med styrka när du är ute.

Våra varumärken

Det finns två saker som alltid går först då vi väljer vilka varumärken vi köper in.

Vad är det våra kunder vill ha?

Eftersom vi vill bygga en långsiktig relation med dig som kund är det självklart att vi vill ta reda på vad just du vill ha. Genom att lyssna och känna av våra kunder har vi full koll. Eftersom vi är en fristående optiker, och inte kedjestyrd, kan vi helt och hållet anpassa vårt sortiment utifrån kundernas önskemål. Äkta omtanke helt enkelt!

Hur ser förutsättningarna ut hos leverantören?

För oss är etik, miljö och samhällsansvar viktigt. Barnarbete och ohälsosamma arbetsförhållanden gällande miljö, och arbetstider är någonting vi aldrig kommer att främja. Nya samarbetspartners får alltid redogöra för hur det ser ut på de fabriker bågarna tillverkas och hur leverantören tänker kring miljöaspekten gällande materialval och tillverkningsprocess.

Är det skillnad på glas och glas?

Hos oss kan du välja glas i både den lägre och högre prisklassen. Ett billigare glas tillverkas med en enklare och oftast enklare teknik. Optiken blir generellt sämre, framförallt ute i kanterna på glaset och det ger sämre skärpa. Idag finns det avancerad teknik för beräkning och slipning av glasögonglas där optiken, det vill säga skärpan, blir så ren som möjligt på ett så stort område som möjligt. Man kan slipa styrkan i finare steg än tidigare, vilket betyder optimal slräpa och kontrastseende. Ett fingeravtryck, fast av ditt öga.

Det finns alltså inga genvägar, du får vad du betalar för.

Ikon_enkelslipade

Enkelslipade glas

Här är det samma styrka i hela glaset. Vi använder plast 1.6-index som vårt standardmaterial för glasögonglas. Det betyder att du får ett slankare och snyggare glas som även är 100% UV-skyddande. Om du har höga krav på synskärpan så väljer du med fördel ett optimerat enkelstyrkeglas, då får du ett skräddarslipat glas som gör optiken i glaset lite renare och som är anpassat efter just dina ögon.

Ikon_progressiva

Progressiva glas

Ett glas med olika styrkor i samma glas, för dig som inte ser bra på alla avstånd med ett enkelslipat glas. Hos oss kan du köpa både billiga och ”dyrare” progressiva glas. Ett billigt glas blir billigt därför det är tillverkat med en enklare, äldre teknik. Detta ger en lite sämre optik, framför allt ute i kanterna på glaset. Det gör att du ser lite suddigare där och glaset kan ”gunga” mer. Idag finns det avancerad teknik för beräkning och slipning av glasögonglas så att optiken, dvs skärpan, blir så ren som möjligt på ett så stort område som möjligt. Man kan slipa styrkan i finare steg än tidigare, vilket betyder optimal skärpa och synkomfort, helt optimerat för just dina ögon.Ju bättre och mer avancerad slipteknik man använder när man tillverkar glasen, desto mer kostar glaset för dig som konsument. Det finns alltså inga genvägar, du får det du betalar för.

Ikon_terminal

Terminalglas

Arbetsglasögon är glasögon som är anpassade för de synkrav eller säkerhetskrav som finns på din arbetsplats. Oftast är arbetsglasögon anpassade för skärmarbete eller så kallade skyddsglasögon. Terminalglasögon innebär att styrkan på glaset är optimerad för skärmarbete, Vanliga progressiva eller enstyrkeglas fungerar ibland för dåligt om man arbetar längre stunder vid dator. För att avlasta ögonen och ge rätt skärpa och synergonomi bör man komplettera med terminalglasögon. Dessa ser du dock inte lika bra med på avstånd, så tex att köra bil eller sitta på föreläsningar fungerar inte med terminalglasögon. Har man långa timmar framför någon typ av skärm är det till stor fördel att få en blåljusfilterbehandling på glasen. Det tar udden av det stickiga blå ljuset från LED-skärmen och gör det mer vilsamt för ögat. Din arbetsgivare är skyldig att bekosta terminalglasögon till dig om du sitter med än 1h/dag vid skärm och förutsatt att dina vanliga glasögon ej fungerar där. Skyddsglasögon är ett krav i vissa miljöer där man kan riskera ögonskador. Skyddsglasögonen skall CE-märkas för att vara godkända. Glasen i skyddsbågen kan du få den styrka som behövs för arbetet, alltså progressiv styrka, terminalstyrka eller enstyrkeglas. Vi jobbar med UVEX.

Barn och synen

Myopi betyder närsynthet. I västvärlden är antalet närsynta mycket högre än förut och närsyntheten debuterar också tidigare. Ett barn som är närsynt får i princip alltid starkare styrkor genom hela skoltiden. Det beror oftast på att ögat växer på längden. Man kallar det ibland en myopiepidemi. Ett öga som har en högre närsynthet har betydligt större risker för permanenta synnedsättning och skador när ögat blir äldre pga av att ögats vävnader är uttänjda och sköra i det ”för långa” ögat. På senare år har forskning visat att man med hjälp av vissa typer av kontaktlinser och ögondroppar kan begränsa tillväxten av närsynthet hos barn. Rent praktiskt för barnet betyder det att glasen inte blir lika starka och tjocka, och den viktigaste vinsten är att risken för senare komplikationer och blindhet minskar rejält. 

Skolsköterska räcker tyvärr inte

Visste du att de synkontroller som ditt barn för hos skolsköterskan inte räcker fullt ut? Ett barn som är översynt, har fokuseringsproblem eller som behöver speciella lässtyrkor slinker tyvärr igenom dessa rutinkontroller. Har ditt barn fyllt 8 år är det viktigt att göra en riktig kontroll hos en legitimerad optiker. 

Bli BrilliantKund hos oss!

Om du blir BrilliantKund hos oss på Greens Optik kan du köpa glasögon, linser och solglasögon utan att behöva betala hela summan på en gång. 

Om du eller någon familjemedlem plötsligt skulle behöva nya glasögon slipper du oroa dig för en för stor engångskostnad, som kanske till och med gör att du skjuter upp köpet till nästa månad, trots att dom behövs nu. 

Bli BrilliantKund hos Greens Optik så har du ett konto för glasögon till dig och hela familjen. 

Vill du veta mer? Klicka här!